Luxe Expeditie Cruises - Brasschaat Travel - Favicon.ai

Luxe Expeditie Cruises

by Brasschaat Travel

Varen langs de Noordwest-Afrikaanse culturen

Rederij

18 maart tot 2 april 2024
VERTREK: Lissabon, Portugal
AANKOMST: Malaga, Spanje

Het ontdekken van de Noordwest-Afrikaanse culturen behoort tot een van Seabourn’s nieuwste vaarroutes.

 

Dit zijn de hoogtepunten van deze 15-daagse reis:

Lissabon: De glorieuze periode van ‘de Ontdekkingen’ bracht fenomenale rijkdom terug uit India, Afrika en Brazilië door de grote Portugese ontdekkingsreizigers. Goud, juwelen, ivoor, porselein en specerijen hielpen bij het financieren van grootse nieuwe gebouwen en indrukwekkende monumenten in Lissabon, de hoofdstad van het land. Terwijl je de Taag opvaart, moet je op het dek zijn om het panorama van Lissabon te bewonderen en enkele van de grote monumenten langs de rivier te zien. Lissabon is een van de kleinste hoofdsteden van Europa, maar door veel bezoekers wordt het beschouwd als een van de meest sympathieke. Verspreid over een reeks van zeven heuvels biedt de stad verschillende facetten, waaronder een verfrissende eenvoud zonder opsmuk die wordt weerspiegeld in de mensen terwijl ze op hun gemak door hun dag gaan, genietend van een hartige en heerlijke keuken vergezeld van uitstekende wijnen van het land.

Santiago is het grootste van de Kaapverdische eilanden, en bijna de helft van de bevolking van het land woont op dit eiland. Oorspronkelijk van vulkanische oorsprong, is Santiago ongewoon vruchtbaar, en landbouw is een belangrijk onderdeel van de economie van de eilanden. De Kaapverdische eilanden verkregen pas in 1974 hun onafhankelijkheid van Portugal, na een gewelddadige revolutie. Het land strijdt dapper om vooruitgang te boeken na een onderdrukte geschiedenis. Daarom zullen bezoekers een opvallend verschil in ontwikkeling opmerken tussen dit land en veel van zijn buren. Desalniettemin zijn de Kaapverdianen vriendelijk, optimistisch en gastvrij voor bezoekers. De oude hoofdstad, voorheen bekend als Cidade Velha, is omgedoopt tot Ribeira Grande de Santiago, de naam die het had toen het een belangrijke haven was in de beruchte slavenhandel. Daterend uit 1466, was het de eerste Europese koloniale nederzetting in de tropen. Bezoekers zullen een cluster van goed gerestaureerde koloniale huizen opmerken, evenals een monument voor de originele pelourinho, de schandpaal waar slaven zowel gestraft als verkocht werden. Dit gebied is een UNESCO-werelderfgoed.

De belangrijkste stad op het Kaapverdische eiland is São Vicente, Mindelo, bloeide oorspronkelijk als een kolenopslagplaats voor stoomschepen die de Atlantische Oceaan bevoeren. Met de opkomst van dieselmotoren nam zijn belang af, hoewel het nog steeds een belangrijke haven is voor de maritieme handel. Het eiland is vulkanisch, droog en grotendeels vlak. De stad heeft een replica van de Belem Tower uit Lissabon, gelegen in de buurt van de vismarkt, in een interessant deel van de stad.

Gambia is genoemd naar de rivier die erdoorheen stroomt. In feite bestaat het land grotendeels uit de rivier en een smalle strook land aan weerszijden ervan. Het is het kleinste land op het Afrikaanse vasteland, slechts 30 mijl breed op het breedste punt, en wordt aan drie zijden omringd door Senegal. De hoofdstad Banjul, voorheen bekend als Bathurst, ligt op het kleine eiland St. Mary’s nabij de monding van de rivier. Het leven in de stad draait om de levendige Albert Market, waar bijna alles wordt verhandeld in een (of meerdere) van de vijf officiële talen van het land, plus Frans en Engels. Ten zuiden van de stad ligt het Abuko Nature Reserve, een 180-acre groot deel van het savannebos dat in 1968 werd bewaard dankzij de inspanningen van de eerste bosambtenaar van het land, Eddie Brewer. Het reservaat is een goede plek om voorbeelden van inheemse fauna te zien, waaronder verschillende soorten apen, hyena’s, antilopen en reptielen zoals krokodillen en varanen. Het trekt ook meer dan 270 vogelsoorten aan.

Gelegen aan de monding van de Senegalrivier, is de eiland-stad Saint Louis de oudste nederzetting langs de kust van West-Afrika. Wat begon als een Franse handelspost in 1659 groeide al snel uit tot een belangrijk knooppunt voor Europese handelaren die betrokken waren bij de trans-Atlantische slavenhandel en later ook handel in gom, pinda’s en andere producten. Gekenmerkt door een reeks kades en bekend om zijn multiculturalisme, diende dit “Venetië van Afrika” als de hoofdstad van Frans-West-Afrika tussen 1895 en 1902, evenals de hoofdstad van Senegal tot 1957, toen de titel werd overgedragen aan Dakar. Saint Louis raakte al snel in verval; toch getuigen de vervallen, vaak afbrokkelende Franse koloniale gebouwen en elegante villa’s met binnenplaatsen en smeedijzeren balkons van de voormalige glorie van de stad. Het historische centrum, aangewezen als UNESCO-werelderfgoed, ligt op een grid-systeem op het eiland Ndar en is verbonden met het vasteland via de Pont Faidherbe, een indrukwekkende boogbrug oorspronkelijk ontworpen door Gustav Eiffel. De Atlantische zijde wordt beschermd door het Nationaal Park Langue de Barbarie, een smalle zandtong die pelikanen en andere trekvogels aantrekt.

Het slaperige vissersdorp El Ouatia, bijgenaamd Tan-Tan Plage (Strand), ligt langs de Atlantische kust van Zuidwest-Marokko, met mijlenlange gouden duinstranden om te verkennen. De echte ster van de Sahara is echter de gelijknamige woestijnstad, gelegen op ongeveer 15 mijl landinwaarts. Tan Tan (ook gespeld als Tan-Tan of Tantan) ontwikkelde zich van een kamelenmarkt voor de lokale Regeibat en Tekna nomaden tot een wereldwijd erkende viering van de Sahrawi stamcultuur en een levend getuigenis van zijn mondelinge en artistieke tradities. Elke mei brengt de moussem van Tan-Tan meer dan 30 nomadische stammen en handelaren samen – sommige van zo ver als Senegal en Saoedi-Arabië – in een enorme tentenstad om te dansen, poëzie te zingen en deel te nemen aan competities zoals kamelenmelken en paardenraces. Het jaarlijkse intertribale festival, dat begin jaren 1960 begon, werd in 1979 opgeschort vanwege spanningen in de regio. In 2004 nieuw leven ingeblazen, is de Tan-Tan moussem erkend door UNESCO als onderdeel van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

De grootste haven in Afrika. Gebouwd op de plek van het oude Fenicische Anfa, bleef het eeuwenlang een klein vissersdorp totdat de Fransen arriveerden in 1912. Sindsdien is Casablanca een enorme moderne stad geworden, die steeds groter is geworden sinds de onafhankelijkheid van Marokko van Frankrijk in 1956. Een succesvolle mix van oosterse, witte kubusvormige woningen met moderne Marokkaanse wijken geeft de stad een interessante uitstraling. Mooie stranden en aantrekkelijke hotels maken het tot een populair vakantieoord het hele jaar door. Om de Marokkaanse cultuur te begrijpen, is een bezoek aan de Medina, het schilderachtige oude Moorse kwartier, een must voor alle bezoekers.

Gelegen net aan de overkant van de smalle Straat van Gibraltar van Europa, heeft Tanger lange tijd een hybride cultuur gevormd die bijna evenzeer Europees is als Afrikaans. Wanneer men de heuvel boven de waterkant beklimt, betreedt men de smalle, kronkelende steegjes van de Kasbah, het oudste en meest Marokkaanse gedeelte van de stad. Langs de kust behoudt het nabijgelegen Tetouan een vrijwel ongerepte ommuurde medina, met secties die oorspronkelijk bewoond werden door Andalusische, Berberse en Joodse gemeenschappen. Het is klein genoeg zodat bezoekers het kunnen verkennen zonder het risico te lopen te verdwalen, waardoor het een perfecte keuze is als UNESCO-werelderfgoedlocatie.

Melilla is een van de twee enclaves van Spanje aan de Middellandse Zeekust van Marokko, een overblijfsel uit het koloniale verleden. Als een stukje Europa op het Afrikaanse continent wordt de grens hier vrij streng bewaakt. Toch functioneert de stad als een vakantieoord en bedient het bezoekers goed. Uitkijkend over de haven staat Melilla La Vieja, een 15e-eeuws fort dat is omgebouwd tot een vakantiebestemming. Onder de gerestaureerde versterkingen herbergt de locatie een aantal musea, kerken, gedenktekens en een complex van meerdere verdiepingen met door de mens gemaakte grotten die leiden naar het strand. De stad heeft ook de op een na grootste verzameling architectuur in de modernistische stijl, na alleen Barcelona, veel ontworpen door de prominente architect Enrique Nieto.

 

Interesse?

Vul het formulier in. We sturen je graag meer informatie.

Over de bestemming